Document Type : Original Article
Authors
1 Professor, Faculty of Administrative Sciences and Economics, University of Isfahan, Iran
2 Ph.D. Student of Business Management, Faculty of Administrative Sciences and Economics, University of Isfahan, Iran
3 Master of Business Administration- Marketing, Faculty of Economics and Social Sciences, University of Shahid Chamran, Iran
Abstract
Keywords
1- مقدمه
اینترنت یکی از ابزارهای مهم اجتماعی است که در آن با ایجاد جوامع مجازی، مصرف کنندگان، وارد دنیای جدیدی شدهاند. همنوایی مصرفکننده به عنوان اطاعت نمودن از هنجارهای گروه، حساسیت به تاثیرات گروه و تغییرات رفتاری در رفتار مصرف کننده، به علت عضویت در گروه مرجع تعریف شده است (برانکرات و کاسینو[1]،1975، بوش و همکاران،1993[2]، لاسکو و زینخان[3]،1999). هم نوایی در مفهوم و زمینه رفتار مصرفکننده مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است (آلن 1966[4]، پندری و کاریک[5] 2001، ونکاتسان[6]، 1966) ولی به موضوع هم نوایی آن لاین مصرف کننده خیلی کم پرداختهاند.
اینترنت درهایی را بر روی شکل جدیدی از اثرات هم نوایی باز نموده است. مصرف کنندگان ارتباطات جدیدی را در سطح جهانی به دست میآورند و اطلاعات را به نحوی که پیش از این سابقه نداشت، با دیگران تسهیم میکنند. با پدیدار شدن ارتباطات اینترنتی، مصرف کنندگان دسترسی بیشتری به تعامل با دیگران دارند. برای مثال در تحقیقی که توسط نیلسون و نتراتین انجام شده و نتایج تحقیق حاکی از آن است که شبکههای اجتماعی هر سال 47% رشد داشتهاند و در حدود 45% از استفاده کنندگان اینترنت، کاربر شبکههای مجازی بودهاند (باش و هان[7]، 2006). گفتگوهای آنلاین، انجمنها، وبلاگها، بازیهای آنلاین و پیامهای فوری شکل جدیدی از ارتباطات هستند که مصرف کننده میتواند توسط آنها اهداف و علایق عمومی را تسهیم کرده و تاثیر متقابل درون جامعه داشته باشد.
جوامع مجازی محیطی مناسب برای بازاریابان است. بر طبق مطالعات موسسه Inside Research (2007)، هزینههای تحقیقات و پژوهش مرتبط شبکه در سال 2008، 69 میلیون دلار پیش بینی شده بود که نسبت به سال قبل از آن که 40 میلیون دلار بوده، رشد چشمگیری داشته است. جوامع مجازی آن لاین پتانسیل آن را دارند که ماهیت و دامنه یادگیری مصرف کنندگان را در مورد فرآیند پردازش اطلاعات، ایدهها و... در مورد کالاها و خدمات را تغییر دهند. این شکلی از تاثیرات اجتماعی است و هم نوایی اینترنتی نامیده میشود.
همنوایی مصرفکننده دو بعد متمایز از تاثیرات اجتماعی دارد: هنجاری و اطلاعاتی (دوچه و گراد[8]، 1955). همنوایی هنجاری مصرفکننده، بیانگر همنوایی رفتار مصرف کننده با انتظارات درک شده دیگر مصرفکنندگان است. این از آن جهت است که فرد مایل است خواستههایش، مناسب گروه اجتماعی خود باشد. برای مثال خرید یک کالای خاص که مورد پسند گروه مرجع فرد است.
همنوایی اطلاعاتی مصرفکننده شامل همنوایی باورها و تصمیمات با دیگران به علت دانش و تجربه شان است. همنوایی اطلاعاتی مصرفکننده خرید یک کالای مورد پسند گروه مرجع نیست؛ بلکه موجب میشود به دلیل افزایش آگاهی، تصمیمات خرید مناسبتری گرفته شود.
2- مفاهیم، دیدگاهها و مبانی نظری
1-2- تبلیغات شفاهی[9]در جوامع مجازی
عمده تحقیقات تایید کردهاند که تبلیغات شفاهی بر فرآیند تصمیم گیری مصرفکننده دارای اثر مهم و با معنی است. مطالعات پیشین، این تاثیرات را به اثرات هنجارهای اجتماعی نسبت دادهاند ( اَش،[10]1953، کلمن[11]، 1958، استافورد[12]، 1966، ونکاتسن،1966). هر چند مطالعات اخیر نشان دادند که جنبههای اطلاعاتی اثرات اجتماعی میتواند بر رفتار خرید (موثر باشد(منگولد و همکاران[13]، 1999). تبلیغات شفاهی با رضایت و یا عدم رضایت مصرفکننده از تجربه خرید پیشین در ارتباط است (بلاگت و همکاران[14]، 1997، ریچینز[15]، 1983). مصرفکنندگان برای جبران نیازهای اطلاعاتی خود از تبلیغات شفاهی استفاده میکنند. همچنین تحقیقات زیادی اثرات تبلیغات شفاهی منفی را بر نگرش و رفتارهای خرید مورد بررسی قرار دادهاند (بون[16]، 1995، منگولد و همکاران،1999، بیکارت و شیندلر[17]، 2001).
تصمیمگیری مصرفکننده نوعی فعالیت حل مسأله است بنابراین برای ارزیابی موقعیتهای گوناگون نیازمند اطلاعات هستند (سولومون[18]، 1994). وقتی مصرفکنندگان در معرض اطلاعات در جامعه قرار میگیرند، اطلاعات را ارزیابی، استفاده و یا ذخیره میکنند و هنگامی که نیاز به اطلاعات جدیدی دارند، ممکن است از اطلاعاتی که ذخیره کردهاند، استفاده میکنند. اطلاعات در مورد تصمیم گیری مصرفکننده از سه منبع نشات میگیرد: فروشنده، دیگر خریداران و منابع بی طرف دیگر( مارکین[19]، 1974) مثل رسانه و... . تاثیر پذیری مصرفکنندگان تنها محدود به ارتباطات با خانواده، دوستان، همسایه و دیگر اعضای اجتماع نمیشود بلکه، از شبکههای اجتماعی مختلف نیز تاثیر میپذیرند (رینگن و همکاران[20]، 1984). یکی از این شبکههای قدرتمند اجتماعی، تبلیغات شفاهی است.
تبلیغات شفاهی به صورت زیر تعریف شده است: ارتباطات غیر رسمی که دیگر مصرفکنندگان را در مورد مالکیت و دیگر ویژگیهای کالاها و خدمات و دیگر فروشها هدایت و راهنمایی میکنند (وستبروک[21]،1987). به سبب اینکه تبلیغات شفاهی این قابلیت را دارند که از شخصی به شخص دیگر گسترش یابند، فراهم کننده شکل جدیدی از ارتباطات است. به وجود آمدن شبکههای مجازی راه را برای تبلیغات شفاهی الکترونیکی هموار نموده است (آندرسون[22]، 1999). شبکههای مجازی افراد را به گونهای که پیش از این امکان پذیر نبود، به یکدیگر متصل میسازد. این شبکههای مجازی قابلیت دسترسی آسان داشته و به مصرفکنندگان اجازه میدهند تا تجربیات خود را در مورد کالا و خدمات عرضه کنند. تبلیغات شفاهی سنتی قابل مقایسه با تبلیغات شفاهی (تبلیغات شفاهی الکترونیکی) در جوامع مجازی از منظر ارتباطات، تاثیرگذاری، سرعت و گستره پیام نمیباشد. اول اینکه، دریافت کنندگان تبلیغات شفاهی سنتی محدود بوده و منحصر به گروههای مرجع و منابع اطلاعاتی فرد می شود و این در حالی است که دریافت کنندگان تبلیغات شفاهی الکترونیکی، استفاده کنندگان از وب سایتها در سراسر دنیا بوده و محدود به منابع اطلاعاتی فرد نمیشود. دوم اینکه، دوام و پایداری تبلیغات شفاهی سنتی محدود به دوره زمانی خاصی که مورد صحبت است می شود، در حالی که تبلیغات شفاهی الکترونیکی دوام بیشتری دارد.
مصرف کنندهای که در معرض تبلیغات شفاهی الکترونیکی قرار دارد، بالقوه به همه عقاید و ایدهها (از هر جای دنیا و در هر زمان) دسترسی دارد.
جامعه مجازی را اینگونه تعریف کرده است:" گردهمایی جمعی مردم به منظور تبادل نظر و بحث در فضای شبکه های مجازی در قالب روابط انسانی" (رینگلد،1994 و فیشر و همکاران[23]، 1996، کوزینتس[24]، 1999، وانگ و فسن مایر[25]، 2002).
طبقه بندی انواع شبکههای مجازی محدود نبوده و بولتن، گروههای خبری، گروههای مباحثه، لیستهای پست الکترونیکی و صفحات وب که در اطراف شبکه مجازی سازمان یافتهاند ( مانند، فیس بوک، مای اسپیس و کلوب و ...). نکته مهم این است که جوامع مجازی بر چگونگی همنوایی مصرفکنندگان و فشار همنوایی تاثیر گذار هستند. هنینگ-تورو و والش[26](2004)، 5 دلیل را در رابطه با چرایی استفاده مصرف کنندگان از شبکههای مجازی، عنوان نمودهاند: جمعآوری اطلاعات مرتبط در مورد محصولات و خدمات، بررسی نظرات دیگران، تعلق پذیری به جامعه، احتمال کسب پاداشهای پولی و همچنین یادگیری عملکرد محصولات.
رفتار خرید و رفتار ارتباطاتی تحت تاثیر شبکههای اجتماعی هستند. اگر مصرفکنندگان به وسیله اطلاعات در مورد خرید کالا و یا خدمات برانگیخته شوند، رفتار خریدشان نیز تغییر میکند. اگر مصرفکنندگان به شبکههای اجتماعی بیشتر دسترسی داشته باشند، قطعا تبلیغات شفاهی آنان در مورد محصول نیز تغییر مییابد.
2-2 هم نوایی آن لاین
مطالعات قبلی همنوایی آف لاین را در دو دسته تقسیمبندی کردهاند. برخی همنوایی اطلاعاتی(ووتن و رد[27]، 1998) و برخی دیگر بر هم نوایی هنجاری (کلارک و گلداسمیت[28]، 2005 و ماندریک و همکاران[29]، 2005) تمرکز داشته اند. در این زمینه کمتر محققی به هر دو بعد همنوایی توجه داشته است (مانگلبورگ و همکاران،2004). در چندین مطالعه نشان داده شده است که همنوایی بر فرآیند تصمیمگیری رفتاری موثر بوده است (ونکاتسان،1966 و لاتور و مانرای[30]، 1989). همنوایی تا زمانی وجود خواهد داشت که ارتباطات عاطفی اعضای گروه تحت تاثیر قرار گرفته شده باشد و تعلق پذیری در بین افراد گروه به این جامعه مجازی افزایش پیدا کند (پارک و فینبرگ[31]، 2010). چنین همنوایی در آینده بر تلقی اعضای یک گروه از موضوعات تاثیر خواهد گذاشت. در این پژوهش، هر دو بعد همنوایی مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است.
این مسأله اهمیت فراوانی دارد که کدام عوامل بر همنوایی اینترنتی مصرفکننده تاثیر میگذارد. البته باید مفروض داشت که حضور روز افزون و رشد سریع جوامع مجازی و همچنین قدرت بالقوه چنین کانالهای ارتباطی، بر همنوایی مصرفکننده تاثیر میگذارد (پارک و فینبرگ، 2010). چه ویژگیهایی در یک جامعه مجازی و نیز در مصرف کنندگان، هر دو بعد همنوایی هنجاری و اطلاعاتی مصرفکننده را شامل میشود؟ در روانشناسی اجتماعی کلاسیک، همنوایی مصرفکننده، گرایش در یک فرد برای اجابت هنجارهای گروه تعریف شده است (برانکرات و کاسینو[32]،1975). در مفهوم بازاریابی و بالاخص رفتار مصرفکننده، این مفهوم گرایش به اجابت هنجارهای یک گروه در رابطه با محصولات مصرفی است (بوش و همکاران[33]،1993 و لاسکو و زینخان،1999). هدف تحقیق حاضر این است که چگونگی همنوایی اطلاعاتی و هنجاری در مفهوم مصرفکننده آن لاین را تببین کند.
3-2 همنوایی هنجاری:
بازاریابان متوجه این مسأله هستند که مصرفکنندگان به مانند یکدیگر رفتار نکرده و شبیه یکدیگر نمیباشند. عزت نفس یکی از ابعاد روان شناختی است که میزان پذیرش فرد را نسبت به هم نوایی نشان میدهد. افراد با عزت نفس کمتر، همنوایی بیشتری را نسبت به افراد با عزت نفس بیشتر از خود نشان میدهند. (لاسکو و همکاران، 1995 و کیالدینی و گلدشتین[34]، 2004)
فرضیه اول: عزت نفس تاثیر منفی معناداری بر انگیزه همنوایی آن لاین دارد.
علاوه بر عزت نفس، درگیر شدن مصرفکننده نیز یکی از عواملی است که همنوایی را تحت تاثیر قرار میدهد. درگیر شدن بیشتر، نشان از خطرپذیری بیشتر در تصمیم گیریها داشته و به همین دلیل همنوایی را افزایش میدهد(گراسمن و وایسنبیلت[35]،1999 و ویت و بروس[36]،1970). این مطالعات نشان می دهد که درگیر شدن بیشتر مصرفکننده با یک محصول، احتمالا نیاز او را برای توجه و قضاوت دیگران در این رابطه بیش از پیش خواهد کرد. دانش و علاقه مصرفکنندگان، به یک کالا یا خدمات خاص، انگیزه آنها را برای تحقیق و جستجوی بیشتر اطلاعات افزایش میدهد.
فرضیه دوم: درگیری مصرفکننده تاثیر مثبت معناداری بر انگیزه همنوایی آن لاین دارد.
انگیزه همنوایی داشتن، تمایل عمومی مصرف کنندگان به مورد توجه قرار گرفتن از دید یک گروه مرجع است. در اینجا، منظور از گروه مرجع، جامعه مجازی میباشد. این یک ویژگی شخصیتی است که در همنوایی مصرفکننده و در میان دیگر اشکال همنوایی و تاثیرگذاری گروهی، نقشی پیش بین، دارد(پارک و فینبرگ، 2010). انتظار میرود که این نوع انگیزش، ارتباط بسیار نزدیکی با همنوایی هنجاری داشته باشد:
فرضیه سوم: انگیزه همنوایی آن لاین، تاثیر مثبت معناداری بر همنوایی اینترنتی هنجاری مصرفکننده دارد.
4-2 هم نوایی اطلاعاتی:
حس تعلق پذیری به یک گروه، این امکان را به وجود میآورد که محیط هرچه صمیمی تر و به هم نزدیک تر ایجاد شود(کیم و همکاران[37]،2004). ویت[38](1969)و (آلوارو و کرانو[39]،1997) بیان میکنند که عدم تعلق و یا تعلق کم به یک گروه، عدم اعتماد و یا اعتماد کمتری را در یک گروه در پیداشته باشد. در این تحقیق اشاره میشود که هر چه یک مصرفکننده احساس تعلق بیشتری نسبت به یک گروه مجازی داشته باشد، و این حس در او وجود داشته باشد، که جزئی از یک جامعه است، احتمال بیشتری دارد که آن فرد به آن گروه به عنوان یک مجموعه قابل اعتماد تمایل داشته باشد(پارک و فینبرگ، 2010):
فرضیه چهارم: حس تعلق پذیری نسبت به یک جامعه مجازی، تاثیر مثبت معناداری بر اعتماد ادراک شده از آن گروه مجازی دارد.
با توجه به همنوایی اطلاعاتی که با حس تخصص ادراک شده در یک جامعه مجازی، برقرار میشود، مصرفکننده هر چه بیشتر به هنجارهای اجتماعی یک گروه، دلبسته خواهد شد. تخصص هر چه بیشتر در یک گروه مجازی، مصرفکننده را ترغیب به این مطلب میکند که از هنجارهای اجتماعی جامعه مجازی پیروی بیشتری کرده و هم نوایی را در پی داشته باشد (برانکرات و کاسینو،1975). آن چیزی که در این رابطه مهم به نظر میرسد این مسأله است که مصرفکننده با بازخور صحیح بودن مشورتهای دریافتی در یک جامعه مجازی، نسبت به تخصص ادراکی، برای پذیرش همنوایی اطلاعاتی آمادگی خواهد داشت:
فرضیه پنجم: تخصص ادراک شده در یک جامعه مجازی، تاثیر مثبت معناداری بر اعتماد ادراک شده از آن گروه مجازی دارد.
اعتماد به دلیل آنکه به افراد اجازه میدهد که بدون نیاز به مخفی سازی، اطلاعات خود را اشتراک گذاشته و از جریان آزاد اطلاعات استفاده کنند، از اهمیت بسزایی برخوردار است (پارک و فینبرگ، 2010). نتایج تحقیقات نشان میدهد که بین منبع اطلاعاتی و همنوایی مصرفکننده همبستگی مثبت وجود دارد(بوش و همکاران،1993). ماهیت جوامع مجازی آن لاین، اعتماد را تا جایی در میان مصرفکنندگان بیش از پیش خواهد کرد که نظرات مصرفکنندگان در رابطه با تصمیمگیری و عقایدشان تائید شود.
فرضیه ششم: اعتماد ادراکی از جامعه مجازی، تاثیر مثبت معناداری بر همنوایی اینترنتی اطلاعاتی مصرفکننده دارد.
مدل مفهومی تحقیق در شکل شماره 1، آورده شده است. همانطور که مشاهده میشود، مفروض است که عزت نفس و درگیری مصرفکننده و همچنین تخصص ادراک شده و حس تعلق پذیری تاثیر غیر مستقیم به ترتیب بر همنوایی هنجاری و اطلاعاتی خواهند داشت. همچنین انگیزه همنوایی و اعتماد در جامعه مجازی اثر مستقیم به ترتیب بر همنوایی هنجاری و اطلاعاتی خواهند داشت.
شکل شماره 1- مدل نظری پژوهش
3- روششناسی پژوهش
این پژوهش از نظر هدف و ماهیت از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده، آزمون فرضیه و نتیجهگیری از نوع توصیفی است. به لحاظ اینکه ابزار جمعآوری دادهها آمیزهای از مطالعات کتابخانه ای و میدانی است، تحقیق به صورت توصیفی پیمایشی انجام گرفته است.
1-3 جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان دانشگاه شهید چمران است که بالغ بر 16000 دانشجو در این دانشگاه تحصیل میکنند. در نتیجه جامعه آماری پژوهش شامل 16000 نفر است. براساس جدول مرگان برای جامعهای با چنین اندازهای، نمونهای در حدود 375 نفر کفایت میکند. با توجه به حجم نمونه، 400 پرسشنامه توزیع شد. پس از بررسی و حذف پرسشنامههای مخدوش، 384 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
به دلیل اینکه دانشجویان قشر فرهیختهای هستند و بیشتر از سایر اقشار جامعه از اینترنت استفاده میکنند و عموماً عضوی از جوامع مجازی هستند، نمونه از بین دانشجویان انتخاب شد که پژوهش از اعتبار بیشتری برخوردار باشد. برای درک بهتر جامعه از آمار توصیفی استفاده نموده ایم که نتایج آن در جدول زیر نمایان است.
جدول شماره 1 - بررسی جمعیت شناختی نمونه آماری
کل |
عضویت در شبکههای مجازی |
متغیر |
|||||
غیرعضو |
عضو |
||||||
درصد |
فراوانی |
درصد |
فراوانی |
درصد |
فراوانی |
||
33.6 |
129 |
0.0 |
0 |
33.6 |
129 |
زن |
جنسیت |
66.4 |
255 |
26.6 |
102 |
39.8 |
153 |
مرد |
|
100 |
384 |
26.6 |
102 |
73.4 |
282 |
کل |
|
11.5 |
44 |
2.3 |
9 |
9.1 |
35 |
کاردانی |
تحصیلات |
42.7 |
164 |
12.5 |
48 |
30.2 |
116 |
کارشناسی |
|
30.2 |
116 |
8.3 |
32 |
21.9 |
84 |
کارشناسی ارشد |
|
15.6 |
60 |
3.4 |
13 |
12.2 |
47 |
دکتری |
|
100 |
384 |
26.6 |
102 |
73.4 |
282 |
کل |
2-3 ابزار تحقیق
بارزترین ابزار گردآوری دادهها در تحقیقات علوم اجتماعی، پرسشنامه است ( ازکیا و دربان آستانه،1383). در این پژوهش ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بوده و شامل 31 سوال است. برای اینکه در رابطه با روایی و پایایی کمترین مسأله وجود داشته باشد، از پرسشهای استاندارد استفاده شد، با این حال، بعد از طراحی پرسشنامه برای اطمینان از روایی آن از نظرچند تن از اساتید رشته استفاده شده است و برای بررسی پایایی 30 عدد پرسشنامه توزیع شد و با استفاده از آزمون کرونباخ پایایی پرسشنامه محاسبه شد. از آنجا که ضریب آلفای بدستآمده برای متغیرها بالای 70 بوده نشانهی آن است که پرسشنامه از پایایی مطلوبی برخوردار بوده است و سپس پرسشنامهها به طور کامل توزیع شدند. در جدول زیر متغیرها و پرسشهای مربوط به آنها آورده شده است. آلفای کرونباخ پرسشنامه، 84.3 بدست آمد که نشان از پایایی مناسب پرسشنامه دارد.
جدول شماره 2 – متغیرها و تعداد گویه های پرسشنامه و ضریب آلفای کرونباخ متغیرها
آلفای کرونباخ |
تعداد سوالات |
نام متغیر |
|
78.4 |
3 |
حس تعلق پذیری |
مدل اطلاعاتی |
81.5 |
4 |
تخصص ادراک شده از جامعه |
|
65.7 |
4 |
قابلیت اعتماد به جامعه |
|
81.7 |
6 |
هم نوایی اطلاعاتی مصرف کننده |
|
66.9 |
3 |
عزت نفس |
مدل هنجاری |
78.4 |
3 |
درگیری ذهنی |
|
75.3 |
3 |
انگیزه هم نوایی |
|
80.9 |
5 |
هم نوایی هنجاری مصرف کننده |
|
84.3 |
31 |
کل پرسشنامه |
جدول شماره 3: ضریب تعیین، آماره دوربین-واتسون
Tolerance |
VIF |
R2 |
آماره دوربین واتسون |
||
0.924 |
1.082 |
0.35 |
1.69 |
عزت نفس و درگیری ذهنی بر انگیزه هم نوایی |
مدل اول |
0.924 |
1.082 |
||||
1 |
1 |
0.54 |
1.57 |
انگیزه هم نوایی برهم نوایی هنجاری مصرف کننده |
|
0.622 |
1.607 |
0.45 |
1.68 |
حس تعلق پذیری و تخصص ادراک شده بر قابلیت اعتماد جامعه |
مدل دوم |
0.622 |
1.607 |
||||
1 |
1 |
0.32 |
1.58 |
قابیلت اعتماد به جامعه بر همنوایی اطلاعاتی مصرفکننده |
3-3- برازش مدل و بررسی فرضیهها
مهمترین شاخص تناسب مدل آزمون است ولی به خاطر این که آزمون تحت شرایط خاصی عمل میکند و همیشه این شرایط محقق نمیشود لذا یکسری شاخصهای ثانویهای نیز ارائه میگردد.
مهمترین این شاخصها عبارتند از : GFI[40] ، AGFI[41] ، RMSEA[42]
حالتهای بهینه برای این آزمونها به شرح زیر است :
1- آزمون هر چه کمتر باشد بهتر است، زیرا این آزمون اختلاف بین داده و مدل را نشان میدهد. اگرمقدار کم، نسبت به درجه آزادی (df) کوچکتر از 5 باشد، مدل حالت بسیار مطلوبی دارد.اگر RMSEA کوچکتر از 0.05 و نیز GFI و AGFA بزرگتر از 90 % باشند، میتوان نتیجه گرفت که مدل برازش بسیار مناسبی دارد.
2- آزمون RMSEA هر چه کمتر باشد بهتر است؛ زیرا این آزمون یک معیار برای میانگین اختلاف بین دادههای مشاهده شده و دادههای مدل است. حالت کمتر از0.05 بسیار مناسب است( لوی[43]، 1988).
|
GFI |
AGFI |
CFI |
NFI |
NNFI |
IFI |
RFI |
RMSEA |
Chi-Square |
df |
p-Value |
هم نوایی اطلاعاتی |
0.87 |
0.81 |
0.95 |
0.94 |
0.94 |
0.95 |
0.93 |
0.086 |
416.43 |
108 |
0.0000 |
هم نوایی هنجاری |
0.91 |
0.87 |
0.95 |
0.93 |
0.93 |
0.95 |
0.91 |
0.073 |
214.75 |
70 |
0.0000 |
همانطور که از آمارههای بدستآمده در هر دو مدل معلوم است، مدلها، از برازش خوبی برخوردار است.
شکل شماره 2- مدل اول در حالت معنی داری
جدول شماره 3- نتایج فرضیه های مدل اول
ضریب استاندارد |
t-value |
نتیجه آزمون |
فرضیه |
0.03 |
0.48 |
رد شده است |
فرضیه 1: تاثیر منفی عزت نفس بر انگیزش همنوایی |
0.28 |
3.90 |
تایید شده است |
فرضیه 2: درگیری ذهنی بر انگیزش همنوایی |
0.93 |
10.75 |
تایید شده است |
فرضیه 3: انگیزه همنوایی بر همنوایی هنجاری مصرفکننده |
شکل شماره 3- مدل اول در حالت معنیداری
جدول شماره 4- نتایج فرضیه های مدل دوم
ضریب استاندارد |
t-value |
نتیجه آزمون |
فرضیه |
0.17 |
2.21 |
تایید شده است |
فرضیه 4: حس تعلق پذیری بر قابلیت اعتماد جامعه |
0.72 |
8.81 |
تائید شده است |
فرضیه 5: تخصص جامعه بر قابلیت اعتماد جامعه |
0.92 |
12.70 |
تایید شده است |
فرضیه 6: قابلیت اعتماد جامعه بر همنوایی اطلاعاتی مصرفکننده |
4- تفسیر و نتایج:
همانطور که از نتایج تحقیق بدست آمده است، با توجه به اینکه آماره t در فاصله 1.96+ و 1.96- قرار ندارد، تمامی فرضیههای تحقیق به استثتای تاثیر منفی عزت نفس بر همنوایی هنجاری تائید شده است. جوامع مجازی به مانند جوامع واقعی، کارکردهای مختلفی داشته و میتوانند ابعاد مختلف زندگی مردم را تحت تاثیر قرار دهند. در این تحقیق، تمرکز بر همنوایی در محیط مجازی بوده و نشان میدهد همانطور که مصرفکنندگان به هنگام تصمیمگیری در جوامع واقعی به مشورت با متخصص و تاثیر پذیری از گروه مبادرت میورزد، در جوامع مجازی نیز چنین اتفاقی خواهد افتاد.
به عبارت دیگر، فضایی وسیع تر از دنیایی واقعی شکل گرفته که مصرفکننده میتواند به بررسی قصد خود بپردازد. از سویی دیگر با توجه به اینکه در جوامع مجازی، افراد با حوزههای کاری مختلف، تفاوت مکانی و تخصصهای متمایز حضور دارند، ابعاد مختلف تصمیم مصرف کننده مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در این گونه جوامع افراد معمولا بعد از مدتی همدیگر را شناخته و خود را جزئی از آن جامعه میدانند. در این مرحله افراد به جامعه اعتماد پیدا میکنند (این اعتماد میتواند با به اشتراک گذاشتن اطلاعات و بازخور اطلاعات دریافتی به یقین نزدیک شود).
از جنبه دیگر، همانند جوامع در دنیای واقعی، در جوامع مجازی نیز با گذشت زمان و ارتباطات بیشتر، حس یکپارچه بودن و تعلق داشتن به فرد القا میشود و وی سعی میکند تا بیش از پیش با هنجارهای جامعه مجازی خود را منطبق کند.
نتایج این تحقیق نشان میدهد که آژانسهای تبلیغاتی و صاحبان صنایع و برند، باید توجه بیش از پیش به جوامع مجازی داشته باشند. بنگاههای تجاری میتوانند با ایجاد مدیریت روابط با مشتری اینترنتی را ایجاد کرده و با حضور گسترده در گفتگوها و مباحثات اینترنتی، اطلاعات مورد نیاز مصرفکننده را به آن منتقل کنند. همچنین میتوانند با ارتباط گیری با مشتریان در فضای مجازی، رضایت بیش از پیش آنها را به دلیل حضور همیشگی و بدون تعطیلی را کسب کنند. از طرف دیگر، با توجه به اینکه حضور در فضای مجازی، سادهتر، کمهزینه تر و مستمر است، هزینهی زیادی را نیز برای بنگاه ایجاد نمیکند.
[1] Burnkrant, R. C. & and Cousineau, A.
[2] Boush, D., Kim, C.-H., Kahle, L., & Batra, R.
[3] Lascu, D., & Zinkhan, G.
[4] Allen, V.
[5] Pendry, L., & Carrick, R.
[6]Venkatesan, M.
[7] Bausch, S., & Han, L.
[8] Deutsch, M., & Gerard, H.
[9] Word-of-mouth
[10] Asch, S.
[11] Kelman, H.
[12] Stafford, J.
[13] Mangold, G., Miller, F., & and Brockway, G.
[14] Blodgett, J., Hill, D., & Tax, S.
[15] Richins, M.
[16] Bone, P.
[17] Bickart, B., & Schindler, R.
[18] Solomon, M.
[19] Markin, R. J.
[20] Reingen, P., Foster, B., Brown, J., & Seidman, S.
[21] Westbrook, R.
[22] Anderson, W.
[23] Fischer, E., Bristor, J., & Gainer, B
[24] Kozinets, R
[25] Wang, Y. Y., & Fesenmaier, D.
[26] Hennig-Thurau, T., & Walsh, G.
[27] Wooten, D., & Reed, A. I.
[28] Clark, R., & Goldsmith, R.
[29] Mandrik, C., Fern, E., & Bao, Y.
[30] LaTour, S., & Manrai, A.
[31] Park, J., & Feinberg, R.
[32] Burnkrant, R. C. & and Cousineau, A.
[33] Boush, D., Kim, C.-H., Kahle, L., & Batra, R.
[34] Cialdini, R., & Goldstein, N.
[35] Grossman, R., & Wisenblit, J.
[36] Witt, R., & Bruce.
[37] Kim, W., Lee, C., & Hiemstra, S.
[38] Witt, R.
[39] Alvaro, E., & Crano, W.
[40] Goodness of Fit Index
[41] Adjusted Goodness of Fit Index
[42] Root Mean Square Error of Approximation
[43] Levee